lunes, 30 de noviembre de 2009

Setmana Extraòrdinaria. Audiovisual.

Amb el recull de totes les imatges fetes en les diferents activitats que vam fer durant la setmana d'activitats externes, hem hagut de fer un audiovisual.

Jo l'he fet junt amb l'Anna Bartomeus i l'Anna García, que en el nostre audiovisual hem posat algunes paraules claus y el so relecionat amb cadascuna de les activitats.

Sapos y princesas!

SaPoS y PRiNceSas: Ideas i planes para niños. és una revista gratuïta, on promociona pelicul·les per nens, música, llibres, estrenes de cine, etc. Et dona ideas de llocs on es pot anar en família, com a parcs d'atraccions, centres d'oci, etc. Té jocs, trencaclosques, laberints, jocs per treballar les vcals o consunants, etc.
Hi ha una part dirigida tan sols als pares y una latre per els bebés.

La seva web, és: SaPoS y PRiNceSas

domingo, 29 de noviembre de 2009

Emboliquem un pensament!

A classe de plàstica havíem d’anar amb el pensament que havíem tingut de la setmana d’activitats externes i sobretot el que havíem sentit en l’exposició “Freqüències” que va manar a veure, d’Eugènia Balcells.

Aquest pensament l’havíem de plasmar utilitzant tinta xina, sense poder escriure i així treballar també el traç i la línea. Desprès d’haver-lo plasmat l’hem hagut d’embolicar com volguéssim i utilitzant el material que necessitéssim.

Jo vaig plasmar en trossets de paper de dibuix i amb tinta xina els meus pensaments amb diferents línees, que els vaig posar dins d’un globus enrotllant-los, el qual un cop inflat he enganxat línees de colors de diferents gruixos, amb paper de celofan i amb tinta xina he tronat a plasmar els pensaments mes abstractament.



viernes, 27 de noviembre de 2009

Misteri.

Misteri és una història que s'ha creat en el wikispace, que entre tots l'hem anat perfeccionant i creant.
Jo el que he fet ha estat modificar algunes paraules i faltes d'ortografía, i seguir la història.
Aquest és el fragment que jo he creat:

"Damunt l’escriptori hi havia una fotografia idèntica a la que ells tenien, al veure-la en Manel es va quedar perplex i de seguida li va ensenyar a en Sergi, que el primer què se li va passar pel cap va ser voler anar a la masia a trobar respostes, d’una vegada! Però en Manel no les tenia totes i havia alguna cosa que li deia que seguissin buscant per aquell despatx que o era la única pista que trobarien.
Però en Sergi desprès de donar-li moltes voltes va sortir corrents cap a la masia, necessitava obtenir respostes clares! Qui era ell realment? On era l’Elsa? Que tenia a veure el director i en Manel, en tota aquesta història? Que era el que amaga aquella maleïda masia? Que el malson s’acabés d’una vegada, però amb tot resolt, no pararia fins tenir aquesta historia resolta.
En Manel el va seguir, per aturar-lo i ensenyar-li l’altre pista que havia trobat, en Sergi al veure-la es va quedar impactat no s’esperava trobar allò."

jueves, 26 de noviembre de 2009

Google Docs

Per saber com funciona el google docs, hem treballat en petit grup.
El primer que hem de tenir, és un compte a gmail i desprès saber les direccions de totes les persones amb les que vols compartir la informació.
Un cop tenim aquestes dades, comencem la feina repartint-la entre els membres del grup (Berta Àlvarez, Ada García-Galceran, Abel Lorente i jo), per obtenir finalment un resultat, que serà el conjunt de les aportacions de tots els components del grup. Permet tenir interaccions entre ells, revisant conjuntament, aportant dades, idees.
Per tant, permet compartir un document, presentacions, formularis i fulls de càlculs, publicar-los i te la opció de poder convidar per compartir-lo i així els convidats modificar-lo.
A continuació explico com crear i compartir cadascun:

DOCUMENT
La Berta ha creat un document, compartint-lo amb els altres membres del grup, seguint els passos següents: crear nuevo – documents – s’escriu el text – compartir – invitar usuario – enviar.
Un cop enviat han hagut diverses interaccions entre d’elles la meva que preguntava com sabíem qui era la persona que ha escrit, per saber-ho has d’anar a: archivo – ver historial de revisión.
I per poder compartir-ho amb tothom, sense haver de posar les adreces una a una i sense saber-les, hem d’anar a: compartir – publicar a una pàgina web – publicar documento. I si vols posar-ho a alguna pagina, tan sols s’ha de copiar l’enlllaç.
GoogleDocs

PRESENTACIÓ
La presentació l’he començat jo (archivo nuevo – presentation), aleshores l’he compartit, seguint els mateixos passos que els anteriors i entre tots l’hem seguit, modificant coses i creant de noves, per crear noves diapositives, s’ha d’anar a diapositivas –diapositiva nueva. Interactuant també entre nosaltres, per poder fer-ho hem hagut d’anar a: iniciar presentación – comentar.
La presentació és dels ordinadors portàtils i els llibres digitals a les aules.

FORMULARI I FULLS DE CÀLCUL
La finalitat és recollir dades numèriques generals i desprès utilitzar gràfics.
Nosaltres l’hem utilitzat per crear un formulari, que hem creat entre tots i l’hem anomenat “Si fossis...”, per poder crear-lo hem hagut d’anar a: crear nuevo – form. Un cop fet l’hem compartit i cadascú l’ha obert i l’ha fet, quan l’hem acabat hem clicat a – enviar – i automàticament es crea un full de càlcul que l’envia per correu, i que a mesura que cada membre del grup envia el formulari, el full de càlcul es va completant.
Si fossis...?

lunes, 23 de noviembre de 2009

Fem una cançó a música!!

A música hem hagut de crear una cançó en grups, el meu meu esta format per la Berta Alvarez, l'Anna Gozàlvez, la Judith Jodar i jo. La nostre cançó és:

Anar a dormir

Ara ja és tard
el sol ha marxat
i al llit hem d’anar
per a descansar.

Directes al bany
amb sabó i raspall
pijama a la mà
i mitjons ben alts.

Anirem a dormir
fins demà al matí
estarem ben descansats
per poder cantar


Cordem el pitet
per estar ben nets
mengem i mengem
i així creixerem

Desprès de sopar
ens rentem les dents
fem un pipi
i ens posem al llit

Anirem a dormir
fins demà al matí
estarem ben descansats
per poder cantar


Un conte expliquem
i somnis tindrem
un petó farem
i els ulls tancarem

Dormim i somiem
el sol ha sortit
ens fan un petó
i saltem del llit

Anirem a dormir
fins demà al matí
estarem ben descansats
per poder cantar



Proposta didàctica: Amb la nostra cançó, el que volem treballar, són els elements que s’utilitzen en l’hàbit d’anar a dormir, com per exemple: rentar-se les dents (ens cal raspall i pasta de dents), dutxar-nos (ens cal sabó i aigua), i així amb tots els conceptes que apareixen en la nostra cançó.
Amb això afavorirem el vocabulari i sobretot i el més important: els hàbits.
També donarem importància a la gestualitat dels infants cantant durant la cançó, i treballarem el ritme, que en aquest cas, és repetitiu i fàcil, ja que està en tempo 4/4.

domingo, 22 de noviembre de 2009

Auditori

Museu
En el museu hi ha diverses sales:

Sala d’Interactiu, que esta pensada perquè els nens experimentin amb els instruments, segons l’edat hi han dues activitats diferents:
......- P3-P5. Visita lliure, es tracta en dividir-los en grups i de donar-los un cartell que es pengen, dels instruments originals. Es pretén que sigui un material de suport per a l’aula. La intenció és que els nens puguin descobrir els instruments (els professors han d’anar a sessions prèvies).
......- P5-2n de primària. “Vine a trobar el teu instrument amic”. En aquesta edat se’ls hi dona el cartell de la silueta dels instruments, per tant s’ha de treballar primer a l’aula el material, per poder identificar la silueta de l’instrument. Per fer l’activitat es divideixen en grups de vuit i un a un, surten i busquen pel museu, quan el troben es criden als companys i s’ha de descobrir, analitzar-lo buscant les característiques (com es fa sonar, les seves notes, etc.), veure que cada instrument fa diferents notes (+greu, +agut).

La filosofia o idea del museu és agrupar per famílies els instruments. Que és el que els fa sonar (percussió, amb que, etc.). Diferenciar els instruments de diferents cultures, analitzar-los, comparant-los.

Sala del pròleg (les nostres musiques), on es diferencien dues activitats, el petit orfeó i l’orfeó i segons això els audiovisuals varien i canvien. És una sala que a les parets estan els instruments que apareixen i desapareixen, per tant, els nens interactuen, tot i que per els nens més petits es fa passat perquè l’explicació és eterna, aquesta és una presentació del que tenen en el museu.

Sala del teclat, es pot confondre amb la sala on estan els pianos, per això centre l’atenció als nens ja que els instruments s’assemblen als pianos però no ho són tot i que el mecanisme per fer so és pràcticament el mateix.

Sala romanticisme, es troben els violins que dins d’aquests el que crida l’atenció és el violí bastó; Les arpes que els sorprèn la col·locació de més grans a més petites, el perquè les cordes son de diferents colors, perquè unes tenen pedals i altres no; les flautes que la que agrada més i els impacta és la flauta de vidre; col·lecció de pianos, on es troba el piano arpa que s’aprofita per explicar les cordes llargues i curtes; i finalment trobem el tambors, entre ells el tamborí (instruments que hem van donar a mi amb el cartellet).

Sala instruments del món i moderns, és una sala que dona joc a les escoles que tenen nens immigrants, ja que aquest els reconeixen i poden explicar i les seves experiències si l’han tocat alguna vegada.

Espai-terra-Viu la música, és una sala en forma de bola del món que per fora en cada país tenen escrit l’instrument i dins hi ha un vídeo que explica els diferents instruments de les diferents cultures, com es van crear, com es toquen, etc.

Durant l’activitat que fan cal ajudar-los amb el piano i el violí donant-los pistes, ja que són els mes complicats de distingir entre ells. Un cop s’arriba al romanticisme i s’ha vist, s’han hagut d’haver trobat tots els instruments.

Normalment als mes petits s’explica primer i desprès es va a la sala d’interactivitat, nosaltres ho vam fer al revés.

Concert – “Corda i descorda”
La presentació del concert la va fer Paco Mir. Els instruments que la formaven eren dos violins, una viola, un violoncel, una guitarra i una guitarra elèctrica, que anaven entren un a un de diferents formes.

Primer va entrar un violí per les escales centrals i quan estava a baix va fer la broma del mòbil, desprès l’altre violí també per les escales centrals, la viola ja estava a l’escenari però el que la tocava va entrar amb la guitarra com si fos un sac, desprès entra el violoncel amb ajuda d’un violí per les escales centrals i finalment entra el guitarrista en silenci perquè no el sentin. Més tard entra el violonchelista amb un regal pel guitarrista que és la guitarra elèctrica.
.
Violí...........................Violí...........................
.
Viola..............................Violoncel
.......
....Guitarra.....................Guitarra elèctrica

Un cop estan tots van tocant cançons, imiten sons com per exemple el del animals que el fa el gos, la viola la gavina i el violoncel la vaca. Seguidament els dos violins toquen la cançó la gallina ponicana.



Tot el concert és una espècie de teatre també. Un dona corda a l’altre perquè toqui, fan de cavallers i es disfressen, sona el mòbil i imiten el so.
Fan un teatret amb la cançó del rossinyol de França, mentre la toquen.

Arriba una carta del director i entra amb una sirena d’urgència i aleshores fan sortir a quatre persones (normalment nens) perquè facin de directors cadascun a un instrument.


Hi ha un moment que a l’escenari es queda la guitarra sola i entren els violins pels dos costat i el violoncel per a baix. Toquen plou i fa sol, que fan sons amb la mà picant a l’instrument augmentant el ritme i a la vegada jugant amb les cordes.

Es queden el violoncel, la guitarra elèctrica i el violí a l’escenari i aleshores pregunten qui fa anys i decideixen tocar el cunapleaños, que el violoncel toca “cuna”, el violí “pleaños” i la resta acompanyen.


S’adorm el guitarra, aleshores fan que els nens participin i ajudin a despertar-lo i seguidament toquen unes nanes, al despertar-se diu que ha somiat que tocava la guitarra a set mans cosa que fa que vulguin comprovar-ho i la toquen (somni-realitat).


Toquen la cançó “tres,sis,nou” i animen a que els nens cantin. Desprès “El Joan petit quan balla”, perquè els nens aplaudeixin seguint el ritme.
Per finalitzar el concert diuen: Vet aquí un gos, vet aquí un gat, aquest concert s’acabat. (fent els sons dels gos i del gat).

Aquest concert podria ser adequat per a nens de dos anys, ja que és interactiu, expliquen com són els instruments i al ser tipus teatre ho aprenen indirectament. El concert dura 50 minuts però no es fa gens passat.

Conferència

L’Auditori ofereix un pack, que consta de una xerrada conjunta, visita a museu i un concert.

Ofereixen concerts cada dia, que es fan a l’auditori , on també es poden fer activitats i la visita la museu, que ofereixen una exposició permanent que parteix de p3-p5 i p5-2n primària, es fan visiten adequades a les necessitats, pot ser lliure o guiada, es vol que sigui un complement a l’aula i té recursos pel professorat. També hi ha l’Escola de Música (SMUC).

El que es vol aconseguir o es pretén és que s’interacciona i reacciones, que es vegi que la musica es plural, que ens efecte a tots. L’objectiu és apropar a la musica de qualitat al màxim de gent possible i donar un servei educatiu pensat per tots (0-100 anys).

La musica forma part d ela nostre vida des de que naixem, des de l’inici, per exemple una veu aguda ajuda al cervell, com quan parlem als nadons.

El concert està pensat per transcendir a traves d’ell, per tant s’ha de treballar abans a classe i desprès també, per això abans es passa als mestres una guia. L’objectiu és educar, acompanyar a la persona que va, els nens aprenen indirectament, ja que expliquen, ensenyen mentre interaccionen, la musica és la que parla, vivint-la cadascú a la seva manera (protagonista), la dansa i el moviment l’acompanyen.

Per fer un concert, s’ha de parlar amb un music (que es vol treballar, quins instruments, etc.), un col·laborador especialista, un pedagog musical, tècnic de llums i gestió, per poder anar en davant amb el projecte que per estar acabat es triga un any.

Com conclusió es pot dir que:

Fan: Concerts, formació per mestres, edició de materials, concerts familiars, participació (pugen a l’escenari, que és un espectacle liderat per especialistes)

L’objectiu: impactar, interessar per la musica i la gent acabi fent musica, potenciar que pugui experimentar i gaudir, per així emocionar-se i aprendre, per estimar-la (aprendre sense ser ensenyats)

La conferencia es conclou fent referència al director Simon R. “La musica no és un luxe, sinó que la necessitem com l’aigua que bevem”

Biblioteca Jaume Fuster – “Un plat pla ple de poesia està”

Vam arribar mitja hora abans que els nens, per poder veure com es muntava un escenari i com es preparaven els actors i mentre la Roser Ros ens explicava de que aniria la obra, etc.


L’obra tractava de dos actors, un noi i una noia, que paren la taula i a partir d’allà es van creant històries actuades amb poesia i cants, mentre es barallen, juguen, riuen, etc. Per tant es recita, canta i belluguen. Música = poesia
La poesia es pot veure que té molts usos, ja que normalment quan sentim una poesia recordem.
L’escenografia es fa pensant en que si els nens es cansen o col·lapsen amb la poesia, els ulls vagin cap a aquesta escenografia.


El que havíem de fer era recollit opinions, reaccions, mirades, etc. Quan entren els nens es pot veure que tenen vergonya al veure que hi ha tanta gent, miren l’escenari i comenten. Mentre seuen s’acumulen i discuteixen mentre ens van observant amb cert nerviosisme.

Participen en l’obra reciten: Escolten (Oïda) + Recorden (Memòria) + Diuen (Veu). Especulen que faran?. Estan atents i alguns es queden bocabadats de les cares dels actors i riuen, comenten, s’asseuen endavant, per parar més atenció, alguns s’aixequen per observar millor.

Quan canten el sol-solet els nens segueixen i diuenSONA!
Quan comencen a recitar, els nens riuen i es miren entre ells. Aplaudeixen, intenten seguir les poesies, moltes noves per a ells.

Quan ensenyen un plat, capten la curiositat del nen i diuen – A VEURE?


Mentre xiulen una cançó, els nens la canten, ja que l’han reconegut.
Quan un s’amaga i l’altre busca, els nens s’aixequen, busquen, diuen on està, interactuen.

Es fan preguntes del que diuen i no entenen.

Durant l’obra hi ha moments que fan que els nens i nenes tinguin ganes de participar, per exemple en el joc de les mans, fa que les nenes l’imitin, en els embarbussaments ells ho intenten dir. Demanen que facin coses els nens als actors.

Creen la seva curiositat mirant enrere i els nens es giren i al no veure res, diuen : -NO M’HO CREEC!

Quan amb mímica els actors fan veure que fan bombolles, els nens diuen – SI NO SURT RES! ;
-VAIG JO I M’HO CREEC.

Imiten els sons que fa – QUE FAN? AIXÓ JA HO SABEM!
Quan canten opinen i ells també sumen amb els dits, mentre els hi diuen – NO, 10!. Els actors equivocant-se perquè participin, els nens criden - 10! ; - 10!SÓN BURROS!
Quan diuen quantes poesies els nens responen – JO NO EN VEIG!

Segueixen els jocs de sort (pito-pito, enciam, etc.), mentre que veuen que fan trampa i diuen
HA FET TRAMPA!, senyalant a la persona que ho ha fet. I avisen a qui li toca - ET TOCA A TU!

Quan un s’amaga, els nens avisen a l’altre d’on està amagat assenyalant mentre s’aixequen ESTÀ ALLÀ! ; - AL DARRERE! ; - ALLÀ!. Quan es troben, diuen – T’HA VIST!

Quan lluiten, els nens sobretot animen a que ho facin, - ¡LUCHA!. S’aixequen, comenten, responen, diuen, imiten, segueixen.

Quan els hi agafa singlot i intenten que marxi, al no anar-se’n diuen – NO POOOOTS, NO POOOOTS... Aleshores canten i els nens callen de cop atents a veure si se’ls hi passa el singlot i ells segueixen aquesta cançó, però el singlot els hi passa a ells aleshores els nens fan el so de singlot i intenten dir el mateix que els actors deien por tornar-los el singlot.

Quan juguen amb els plats, els nens ajuden a contar, dient-los on hi ha més o menys i quan aconsegueixen igualar-los diuen – SÍ, JA ESTÀ!


Quan fan les sumes, els nens participen (3+2=5+5=10+10=20-5=15-5=10+10=20) contant amb els dits.

Quan ja finalitza a l’obra, el que se sent que diuen és - UUUUUUUH, i també aplaudeixen.

Les opinions i comentaris mentre sortien:
· Els hi ha agradat MOLT, TOTA l’obra. La part que més els hi ha agradat és quan S’HA MORT i quan LLUITEN. Quan HAN CONTAT AMB ELS DITS, quan DIUEN ELS POEMES.

· El que no els hi ha agradat ha estat QUAN PLOREN i a algun nen RES.

Museu Santa Mónica – Eugènia Balcells “FREQÜÈNCIES”

El que primer ens diu la guia és que ens plantejarem perquè estem aquí, i la resposta ha estat per contemplar, descobrir, preguntar-nos que és el que ens trobarem, que farem, etc.

És una experiència estàtica de vivència personal, per tant, era millor no mirar abans de que anava l’exposició.

Ens fa tancar els ulls i estar en silencia i escoltar, per veure que és el que sentim i deixar-nos portar per la música.

L’exposició FREQÜÈNCIES, és una exposició més gran del que l’artista s’imaginava. Un homenatge a la llum i al color, a la vida, ja que el que pretenia era que fos un conjunt de tots els seus altres projectes.

Cada lloc on veia l seva personalitat, l’agafava, es a dir, traslladava la globalitat a un lloc propi de la ciutat (parc del laberint). La seva base, és el que hi ha en la realitat.

Freqüències, és la primera sala a la que anem era molt fosca, amb uns miralls, que produïen diferents efectes, on línees de colors es passejaven i al final perpendicularment als miralls hi ha com unes barres de codis feta de diferents colors que es mouen de diferents maneres i poc a poc van apareixen un a un els 108 elements de la taula periòdica. Aquesta llum, és la llum que forma part del nostre dia a dia.

Ha hagut de tocar els elements que conformen la matèria i mostrar-lo en efecte de color. La combinació dels elements també parla de nosaltres, va veure el que ens aglutinava.

El que he observat és que la benvinguda ens l’ha donat la música i després els colors. El primer que m’he imaginat han estat codis de barres de colors, en canvi en els nens de seguida s’imaginen les seves caixes de colors. El que m’ha transmès primer de tot ha estat sorpresa, desprès m’ha despertat la curiositat, m’ha relaxat el conjunt de veure passar els colors amb la musica de fons i la foscor. La llum és una qüestió fisiològic i física, ja que sents els colors sobre teu.


Roda de color, ha estat la següent sala a la que hem anat, on hem pogut veure la vitalitat dels colors en una nova representació, com a sentit d’unitat. S’ha creat a partir de fotografies recollides durant 2 anys, cada franja de la roda està repleta d’aquestes imatges que ens trobem cada dia. Les ranures s’obren i es tanquen (com els ulls i la boca). A traves de la roda enganxa imatges a la paret, és a dir, la imatge del que dona voltes és la projecció de la finalitat a la pantalla. Predominen els colors pàl·lids (groc), uns colors transmeten unes emocions, altres colors transmeten altres emocions. És un joc filosòfic, la vida, la llum, la musica són moviments.

Els nens s’imaginen un llibre rodant de colors que explica la nostre vida.


Laberint, al contingut és la visió de la roda de colors que ens porta a un espai concret. És la magnitud d’un planeta en un espai, per tant, l’espai i el temps estan barrejats.

La primera reacció ha estat estirar-se al terra, des d’on es veia una forma d’estrella o copo de neu, amb molts plecs consistents. També es reflecteix en una pantalla.


Taula paròdica, ha estat la ultima sala on hem estat, que esta formada per unes taures per alumnes i una pel professor, ja que esta pensada perquè es pugui impartir classe. És una visió científica de les freqüències dels colors. Falten ja que encaren estan per descobrir.


Aquesta exposició és un estudi des de la Roda de Color i es una metàfora de la vida humana.

El que m’ha transmès tota l’exposició, ha estat primer la curiositat i relaxació, desprès una mica d’angoixa per la foscor, però tot m’ha despertat la curiositat.

Acompanyament a una escola.

Acompanyament a un centre de pràctiques d’una estudiant de 3r curs

He anat a l’escola THAU, que està a l’Avinguda d’Esplugues. És una escola que ofereix un ensenyament des dels 3 anys fins els 18 anys, per tant, ofereix els estudis infantils (p3-p5), de primària (1r a 6é) i secundaria (ESO i batxillerat). Treballa amb quatre línees.

El seu equipament consta de: una biblioteca, un amfiteatre, instal·lacions esportives interiors i exteriors, aules de psicomotricitat, de musica i de plàstica, 2 menjadors (d’infantil i el resta), laboratoris (química, física, ciències, etc.), cuina, infermeria (la d’infantil i la de la resta) i un bosquet.

L’horari d’infantil és de 8:30 a 16:30. Cada classe és un animal diferent, el qual treballen durant el primer trimestre, a traves de contes i llibres explicatius amb fotografies, fan dibuixos primer sense conèixer l’animal i desprès segons van coneixent. Cada any tenen un personatge nou, el qual treballen durant tot l’any “Personatge de l’any” (Mozart). La filosofia seva de treball és el projecte, per tant fitxes fan les justes, en lloc d’això quan treballen les lletres, el que fan es agafar un foli i colors i anar repetint la mateixa lletra les vegades que vulguin i dels colors que vulguin. Per explicar cada activitat se’ls asseu a terra davant la pissarra i perquè acabin callant tots, la mestre va felicitant un per un, als que estan callats.

La classe, la divideixen en tres taules, on hi treballen 8 nens, tenen el classificador que és un moble amb dues ranures per nen, per posar-hi en una les fitxes Din3 i en l’altre les fitxes Din4. Un pissarra gran i a una banda tenen un ordinador per practicar TAC i en l’altre un moble on es guarden els contes les joguines i els colors i al costat un moble on exposen els treballs plàstics i els folis amb dibuixos els exposen penjats d’unes cordes amb pinces.

Quan hem vaig trobar amb l’Elena, la noia que esta de practiques, hem va ensenyar com estava distribuït el parvulari, que els nens de p3 estan com més a part, amb un pati propi adequat a ells,etc. Quan vam arribar a la nostre classe ja hem va avisar que era la que menys problemes donava, que la que donava problemes era la del costat, hem va anar presentant als nens, explicant-me mes o menys com eren els seus problemes, amb que havia d’anar en compte, etc.

La primera hora va ser lliure, podien jugar, pintar, ajudar, acabar feines, etc. Tenint una especialista que va treballant amb els nens que tenen dificultats. Un cop s’acaba l’activitat se’ls mana recollir, al no fer cas se’ls canta una cançó, que va disminuint el to, perquè s’asseguin i explicar-los que han de recollir entre tots, aleshores recullen cantant entre tots una caçó referent al recollir.

La següent activitat tracta de presentar als nens que van faltar la carta que va arribar dilluns del bruixot, que els hi presenta una consonat, que han de treballar durant tota la setmana, es fa un joc en una pissarra petita d’escriure una paraula que comença amb aquella consonat i a partir d’aquella paraula anar inventant de noves. Aquest bruixot passa per l’escola cada setmana, deixant una lletra nova. Seguidament treballen la data curta i la data llarga.

Se’ls hi explica que toca pintar poc a poc, ja que el dibuix no s’ha d’acabar aquell dia, hi que han de seguir la mateixa direcció sense sortir-se, ja que, ja són grans! Jo els vigilo, els ajudo explicant-los un per un als que els hi costa més de com fer-ho, dir-los sobretot que canviïn de colors, ja que quan es cansen ho pinten tot igual. Mentre l’Elena en grups reduïts de 4-5 nens treballa la consonant de la setmana, amb cartellets amb un dibuix cadascun que els nens han de dir i pensar si té la consonant que treballen un cop descobert agafen el cartellet i l’han de posar en una de les dues carolines que hi ha al terra, les quals una conté la consonant en majúscula i minúscula i l’altre també, però tatxat, la qual cosa vol dir que no conté la consonant. La mestra alhora crida a nens individualment per treballar amb ells.

En tot això ja era l’hora d’esmorzar, que no és fixa, sinó que varia segons el ritme de la classe, abans d’anar a esmorzar han de rentar-se les mans, un nen ha de portar la cistelleta amb les pomes que els hi hem de tallar i un altre ha de portar la paperera. Quan acaben de menjar van a jugar durant tres quarts d’hora, desprès passen a classe es posen el pitet i es preparen per anar a dinar, abans però d’anar cap al menjador han de dir una paraula un a un que comenci per la lletra que estan treballant. Després fan la migdia durant una hora, tres quarts amb una monitora i desprès fan mitja hora de pati perquè s’acabin de despertar.

Per la tarda toca gimnàstica, on ve un nen també que te una deficiència que no saben exactament quina, per tant ens acompanya també l’especialista que porat el nen. En aquesta hora fan i juguen al que volen dins del joc que se’ls proposa, l’Elena i jo vam estar jugant amb ells a bitlles i amb els aros.

Quan s’acaba la classe recullen tot i van cap a la seva aula a rentar-se les mans, preparar les seves motxilles i abrics i seure per berenar. Quan acaben com que hi ha una nena que és el seu aniversari reparteix els xupa-xups un cada nen i un a la mestra, a les altres mestres del curs, a l’Elena i a mi.

I ja eren les 16:30 l’hora que venen els professors d’extraescolar a buscar-los i que venen els pares a buscar-los a la classe, on estan asseguts als seus llocs i segons arriben els van cridant.

Conferència FER DE MESTRE – Eulàlia Bosch



La conferència ha iniciat amb la presentació que ha fet Dolors Busquets d’Eulàlia Bosch. Ha destacat els trets que la identifiquen: és professora de filosofia, organitza museus, ha escrit llibres, com: plaer de mirar, un lloc anomenat escola, etc. I també ho ha fet amb els aspectes que la fan singular, destacant-ne tres: 1. Constant diàleg amb la ciència, amb les famílies, els infants, amb la vida mateixa, a traves de l’experiència personal, que és un component ric sobre els que comença a projectar la seva obra. 2. Té un constant interès en l’Educació, per l’estima que li té, educar a través d’una mirada, la veu, l’atenció. Busca que tot tingui utilitat en l’educació. 3. Provoca una proximitat amb els elements, provocant situacions per estar en contacte (que diuen, que pensen...) i establir un diàleg.

Eulàlia Bosch, ja comença la conferència fent referència al títol que ha escollit “FER DE MESTRE”, pensa que aquest títol hauria de ser el d’una sèrie de conferències, convidant a diferent gent, per poder sortir amb una idea mes clara del que es y mes real. I ser un programa permanent.

Ser mestre es un ofici amb el conjunt de la població i s’ha de mirar de ben a prop, en el marc de la ciutat.

Ha iniciat el power point amb la fotografia de diversos nens.

Quan es parla de mestres de seguida pensem en nens, ens venen imatges d’ells, ja que són el referent. Ser mestre comporta estar atents, fixar-nos en detalls, ja que són nens que creixen, pensem en la relació estàtica (que no es belluguin), els nens canvien a cada segon com a reacció del que nosaltres diem, per tant, en l’educació escolar hem detenir present que els nens estan davant nostre per créixer i hem d’intervenir en aquest procés, ajudant-los, etc.

Els nens són els que més estrangers són. No hi ha fet de ser més estranger, que un nadó. La seva estrangeria prové del fet que s’ha d’acostumar a una forma de vida en la que acaba d’aterrar. Ho tenen tot per fer. A les escoles l’estrangeria està en el fet que tenim nens al davant. Hem d’ajudar-los per ser algú, avui, aquí, aprendre a bellugar-se en una ciutat.

El mestre no té excusa a ajudar a descobrir i conèixer la ciutat (com ens agradaria que fos la ciutat?). Aprendre i viure en la ciutat és aprendre a viure en totes les ciutats, aprendre a saber que cal trobar fora que no tenim aquí i/o que podem integrar.

Tots fem de mestre de tots, per trobar un lloc propi. Ens fa veure que uns són mestres de professió i altres no.

Donar la mà al nen er ajudar-lo a la seva pròpia singularitat, que trobi l’aixopluc del qui l’han acollit. Que la relació amb el nen no acabi en el temps de ser mestra.

Acompanya la frase, la confiança que dona que algú t’acompanyi, amb una imatge d’una persona gran amb un nen passejant agafats de la mà.

Seguidament ens ha parlat de l’any cerdà des de l’educació, a partir de la web http://www.anycerda.org/web/, plantejant-nos una sèrie de preguntes i responent-les.

Com és que les escoles no surten mai en els mapes, quan la ciutat n’està plena? És molt important incloure-les, visitar diferents escoles per veure la diversitat d’espais per usos escolars, posant d’exemple una escola de l’eixample, que te la distribució feta per pisos.

Que els centres culturals també hi siguin i aquests sàpiguen les escoles que tenen al seu entorn. L’educació passa en el marc d’una ciutat que pot aprofitar com a centre de recurs propi per créixer el nen.

Els nens sostenen el canvi d ela ciutat, per tant, l’educació ha d’ensenyar-los a viure, ja que a l’escola s’estan un temps però a la ciutat han de viure.

Nosaltres la ciutat en la que vivim, l’hem de reconèixer suficient per ajudar a les noves generacions trobar el seu looc, alimentar la curiositat dels nens.

Ens mostra la imatge d’unes vaques, utilitzant-les de metàfora per la relació escola-ciutat.

Els estudiants són com els rumiants (sortir a trobar l’aliment i quan s’ha trobat anar al lloc familiar per integrar-lo.

L’aliment del coneixement, és anar a buscar els elements que ens sorprenen, que estan fora. Conèixer els recursos que té l’entorn, tornar a casa i buscar en enciclopèdies, diccionaris, llibres, preguntar a professors, etc. Per tant, a l’escola s’ha d’integrar el que hem vist fora. Així es pot veure la relació entre l’interior i l’exterior.

També en mostra la imatge d’una classe amb cadires buides i el professor com explicant la lliçó i amb això ens vol dir que cal posar la visió de l’escola, tot recte, perfecte, etc.

Seguidament ens posa una imatge de l’obra d’en Pere Jaume, que és una cadira amb una finestra al camp. Endur-se l’instrument allà on té algun interès.

Els nens són curiosos per necessitat, per poder ubicar-se en la ciutat. Com a mestres aquesta curiositat hem d’alimentar-la, a partir de l’entorn en el que el nen està, fer-los forts davant els problemes.

Per exemplificar-nos aquesta curiositat, ens ha posat un fragment de la pelicul·la de Woody Allen on surt la Mia Farrow, on una dona està al cine mirant una pelicul·la que va repetides vegades a veure-la durant tot el dia i el protagonista la reconeix i surt d ela pantalla per anar-la a buscar, amb això Woody Allen a volgut fer la metàfora de que la curiositat porta a voler fer les coses repetides vegades, tornar i tornar, una i altre vegada, fins que sabem.

Amb les arts cultivem la nostre curiositat, és l’aliat dels mestres, ja que és allò que tenim en comú amb els nens i buscar-lo. Generen comprensió i satisfacció i obren la porta del coneixement.

Seguidament ens mostra diverses imatges de diferents dones, fent referència que la majoria de mestres són dones.

Quan anem a veure un obre pensar –que m’explica de mi?-, reconèixer quines parlen de nosaltres. És l’assignatura que ens provoca la curiositat, hem de ser capaços de passejar per tenir-ne i així poder congeniar amb la dels nens.

Ens mostra dues imatges que contenen un cuadrat vermell cadascuna, que corresponen al llibre “Te mando este rojo cadmio…”, que és una correspondència que s’enviaven John Cister i John Werger. Ho utilitza per explicar-nos que les experiències estàtiques no són d’un dia sinó que estan a la vida quotidiana. Portar questes experiències a la vida quotidiana, fer de les arts els seus aliats, aprendre a emocionar-se amb l’estàtic. Aconseguir que la curiositat de l’estàtica sigui el centre per descobrir la realitat.

Un altre imatge que ha utilitzat ha estat el palau de la música, per fer referència a l’arquitectura i la música, que són les dues que coses que vius des de dintre, dues formes d’art que t donen aixopluc. La música és el so de la veu del mestre (de l’edifici).

Cal trobar el teu lloc, en el lloc on passes les hores.

Menciona també l’obra de teatre “Alicia” que fan al Teatre Lliure, amb una imatge de la noia i un llit. Aquesta obra està feta segons el llibre Alicia, que tracta del somni d’una noia, de fer-se gran. Hem de ser presents durant molts anys per acompanyar als nens, nens que creixen, ajudar a un altre a ser persona.

Desprès ens ha mostrat la imatge de ceràmica, dient que la primera vegada que l’home col fer-se domèstic comença amb la ceràmica. Volen dir que ni cal anar al museus sinó que el nostre entorn esta rodejat d’art, el saló, les habitacions, etc.

Dins les arts, està la dansa, que ens hi ha mostrat amb el següent vídeo, que és una jornada que fa Cesc Gelabert en un institut:

La dansa, serveix per veure, mirar com es belluguen els nens, donar la mà a un altre. La relació del cos amb l’espai.

La didàctica fa perdre el sentit, no va en lloc. Apareix com necessària, quan hi ha un desig d’entendre.

S’ha de tenir una actitud oberta a descobrir, desig de saviesa, buscar aliats (museus, musica, noves tecnologies, etc.), per ajudar als nens que creixin. Cal voler ser savi, no es pot ensenyar si no es vol ser savi, el que vol dir és que no cal ser savi sinó voler ser savi per arribar a ser-ho.

Ens mostra també la imatge d ela pedra roseta, fent referència a l’escriptura, fent-nos veure la importància d’ensenyar a llegir i a escriure, que és el mes difícil, cal ser lector per poder ensenyar-ho.

Finalment ens ensenya una obra on destaca un bigoti i la utilitza per dir-nos que cal buscar el teu lloc per complaure, el lloc de percepció.

I conclou la conferència dient: Fer de Mestre, és ajudar a veure més feliç i somriure.

A continuació adjunto un tros del video de la conferència, que va fer.

Eulàlia Boch - FER DE MESTRE

sábado, 21 de noviembre de 2009

Setmana d'activitats extraordinàries.

Aquesta setmana passada vam fer sortides per aprendre coses noves fora de la universitat, i veure en pràctica el que estem aprenent, des de un punt de vista diferent.

Dilluns vam assistir a la conferència d'Eulàlia Bosh, "FER DE MESTRE". I desprès a Natupark.
Dimarts vam poder gaudir d'un dia d'escola amb els nens, acompanyant a una noia de tercer que esta fent pràctiques en aquella escola.
Dimecres vam anar al centre Santa Mónica, a veure l’exposició "Freqüències", d'Eugenia Balcells.
Dijous vam assistir a un petit teatre "Un plat ple de poesia està", dirigit per la nostre professora Roser Ros, a la biblioteca Jaume Fuster.
Divendres, finalment vam anar a l'Auditori, a veure el museu, un concert i seguidament una conferència de tot el que havíem vist i el que ofereix.

jueves, 19 de noviembre de 2009

Edu365 i Educàlia

Comparació de dues pàgines diferents que parlen de l'educació.

Dos Entorns Per a l'Educació Infantil

lunes, 16 de noviembre de 2009

Poesies amb suc.

A classe
No es deu pensar que l'he vista
quan de reüll em mirava
mentre jo feia el distret...
Escric, i la mà em tremola...
a més de fallar el problema,
ni sé les faltes he he fet!

...............................Joana Raspall

Desclot, Miquel. Poesies amb suc. laGalera.

domingo, 15 de noviembre de 2009

Blogosfera.

La blogosfera, és un conjunt d'activitats entre diverses persones que conversen y sense aquest diàleg no es podria fer possible. Qualsevol pot escriure sobre el que li vingui de gust, amb uns indicadors de qualitat que orienten entre tanta informació, regula la qualitat dels continguts (cada vegada es genera mes coneixement, informació, etc.). Els mateixos usuaris són els que, amb les visites, comentaris, referències, puntuacions, estableixen les pautes de fiabilitat.

Dins la blogosfera, es distingeix el que és la blogosfera eductiva (edublogs), que són xarxes de blogs relacionades amb els contextos educatius (blogs de centre, de professor-alumnes, de formació, integració a les TIC,etc.). Estan destinats als processos d’ensenyament i d’aprenentatge.

Bon dia nostre pare.

Bon dia, nostre pare;
bon dia, nostre rei!
pagueu-nos la soldada,
doncs és de dreta llei.

Bon dia, fill, bon dia,
digueu-me d'on veniu?
Venim de Barcelona,
bon pare, aquí ens teniu.

Quin és el vostre ofici,
m'hauríeu d'explicar.

El nostre ofici, pare,
mireu-lo com se fa.
Lireta lirondaina, lireta, lirondí.
Aquell qui té un ofici,
de fam no es pot morir.

Sota el pont.

Sota el pont, sota el pont,
Apa doncs passem-hi ;
el nostre pont té dos pilars,
passem sense tocar-los.
Tu passes, tu passes, tu quedes presoner del pont !



Interpretant la cançó a classe.

Poesies amb suc.

El segon i el segle

Tens tres segons
tres anys
tres segles
per fer la pregunta

una de sola

tres segons
massa curt
tres anys
massa llarg
tres segles

ja no hi seré

massa tard
ja han passat els tres segons.

.....Yvon Le Men/Miquel Desclot.

Desclot, Miquel. Poesies amb suc. laGalera.

No hi ha any sense refrany.

Del llibre no hi ha any sense refrany, de la Roser Ros, l'he trobat molt interessant i alguns dels refranys que m'han agradat i que inclús alguns no els havia sentit han estat:

No hi ha any sense refrany: que vols dir que sempre s’aprèn alguna cosa. Mai no ho sabem tot.

Entre poc i massa la mesura passa: el que amaga aquest refranys és el significat de que tots els extrems son dolents i s’ha d’agafar un terme mig.

Tenir més diners que cap gat puces: no l’havia sentit mai i el que vol dir és ser molt ric.

Tal faràs, tal trobaràs: aquest si que me’l sabia i l’utilitzo molt, ja que creec que cadascú ha de fer les coses com un vol però sempre sense molestar als altres i si fas en contrari, no queixar-se quan volen molestar-te a tu.

Qui s’espera es desespera: qui té moltes ganes de que arribi el moment, el temps passa més lent i es desespera esperant que arribi.

Qui no s'arrisca, no pisca: no l’havia sentit mai però el trobo interessant ja que jo mateixa de vegades hauria d'emplear-me'l, perquè el que vol dir es que tothom que s'arrisca aconsegueix alguna cosa més que no sent covards sense arriscar-se pel que podria passar.

Els dos següents refranys, els poso junts ja que creec que ben mirats arriben a voler dir mes o menys el mateix.

Qui molt corre, sempre ve que cau: hem d’anar en compte i no tenir presa en fer les coses i si veiem caure algú ajudar-lo perquè ens podia haver passat a nosaltres i aprendre per no caure tu.

Pensa, quan veus caure algú, que podries caure tu: el que ve a dir aquest refranys és que no et riguis d eles desgracies dels altres ja que també et poden passar a tu y si veus caure algú ajudar-lo a ensortir-se’n perquè si et passa a tu també t’ajudaran.

Ros, Roser i Fàbrega, Marta. No hi ha any sense refrany. TIMUN MAS

viernes, 13 de noviembre de 2009

Anunci de l'educació.

He trobat molt interessat l'entrada que ha fet la Caterina amb un vídeo que mostra que els nen són una imitació dels seus pares y que aquests han d'anar en compte a l'hora d'actuar. Us deixo l'enllaç perquè pugueu veure l'anunci. http://caterinacanassole.blogspot.com/2009/11/anunci-de-leucacio.html

jueves, 12 de noviembre de 2009

Anuncis.

A classe de Comunicació havíem de portar dos anuncis preparats, on havíem de contemplar l'hora en que era emes, el dia, en quin canal, entre quins programes i la seva escenografia (que anunciava, on, que volia vendre i que deia). Els meus són els següents:

1. Canal: Telecinco
Dia: 10.11.2009
Hora: 18:37
Programa mig: Sálvame.
Escenografia:
• Què: Peugeot 206
• On: Als carrers de la índia, amb un noi que es mira el seu actual cotxe i desprès s'hi puja iva chocant amb les parets endavant i endarrere i desprès fa seure un elefant en el capó del cotxe.
• Què hi diu: Tú no tienes que hacer nada para conseguir un peugeot, porque mejoramos el plan 2000E y garantizamos desde 4000€ por tu coche actual. No tardes esta oportunidad se acaba el 30 de Noviembre.
• Que vol vendre? El nou descompte que fa peugeot per portar el teu cotxe i endur-te’n un de peugeot.

2. Canal: Antena 3
Dia: 10.11.2009
Hora: 22:41
Programa mig: Curso del 63.
Escenografia:
• Què: Mobles IKEA.
• On: A casa una noia tocant la bateria i cantant/parlant.
• Què hi diu: Donde caben 2 caben 3, donde 8, 16. Este fin de semana fiesta en mi casa donde habrán películas y rock, cocteles y pop y mas rock.
• Que vol vendre: mobles d’IKEA, que la gent vegi que hi ha mobles barats.

A classe han sortit alguns a dir un dels seus anuncis, on han donat la seva opinió també.
Les cadenes d'on s'han tret els anuncis són: telecinco, TV3, Antena 3 i Antena Neox.
Les hores han estat de 15:00 a 16:00, cap a les 19:00 i entre les 21:00 i les 22:00, així que els mes vistos han estat al migdia i a la nit.
Els anuncis ha estat: Actimel, on surt la Susana Griso (referent expert en comunicació), Huevo Kinder, Onda 0 (on surten periodistes), Polvos Ariel, l'Illa Diagonal, Mahou i Imagenio.

Literatura Etnopoètica.

LITERATURA ETNOPOÈTICA
La literatura etnopoètica, consisteix en comunicar-se estèticament, de forma bonica a través de la paraula dita. Això es du a terme a través d ela repetició, que és la clau per la difusió de textos, així que necessiten una part fixa per se reconeguts, memoritzats i poder ser tornats a dir una i altre vegada. Permet la improvisació, per tant, quan es repeteix es poden modificar coses.
Les produccions etnopoètiques han de tenir tres característiques:
1. Ser expressades a traves d ela paraules amb recursos poètics, com la metàfores, rimes...
2. Ser produïdes per persones competents.
3. Permetre improvisar i modificar segons les necessitats del moment.
Els missatges etnopoètics passen en la comunicació diària i les seves funcions, són entretenir, omplir el temps de lleure, educar, donar normes, critica, reforçar la identitat social o nacional, cohesionar un grup, crear lligams de solidaritat.

PUBLICITAT
-Producte únic, que es treuen trossos i es posen a la premsa.
-No es poden fer modificacions.
-Pasa per la repetició.
-Juga amb la imatge.
-Utilitza referents. (experts en comunicació, actors i actrius, etc.)
-Dona normes, entretenen, es desacrediten entre ells (no critiquen), reforcen la identitat (anunci dels jocs olímpics), cohesionen grups (anunci de las fuerzas armades)

Treball Plàstica!

Ja hem entregat el primer treball de plàstica!
Aquest treball l'hem entregat en format Cd, amb els apunts, Power Points i vídeos passats a classe, els diferents treballs realitzats, el que hem extret d'aquests treballs, com es pot aplicar als nens i nenes, referents artístics, i tot això amb fotografies. Es parla de:
· Com treballar el paper, la seva importància:

· La percepció a traves de l'equilibri i la ombra.

· El volum a partir d'un objecte i la construcció amb el conjunts de diferents objectes.

· El modelatge, a traves del fang.

Aquesta és la portada del meu Cd, he escollit la imatge de dues mans empastifades d'un nen petit, que vaig fer en un dels vídeos que vam veure, perquè creec que diu molt del treball, ja que són l'eina fonamental en les arts plàstiques, és a traves del que podem sentir, es a dir, toquem i al tocar sentim, etc. Y al voltant, els treballs que exemplifiquen el que hem treballat.

Paisatge OMNI

A partir de l'OMNI creat a música, a plàstica hem creat el paisatge del seu origen. Ho hem fet a partir de :

· Fullola DIN A4..................· Cola (barreja d'aigua i cola en pols)
.......
· Cartró pedra......................· Paper maché
.......
· Paper de diari....................· Paper d'embalar (verd clar)
.......
· Celofan (blau i groc)............· Molsa
......
· Paper de seda (blau fosc i blau clar)


El meu OMNI prové d’Àustria, tot i que no he pogut acabar-lo com m’hagués agradat. Aquest és el resultat final.

sábado, 7 de noviembre de 2009

Mirada Educativa.




“NO EXISTEIXEN MÈTODES BONS O DOLENTS,

SINÓ MESTRES BONS O DOLENTS”

Aquesta foto la vaig fer fa un parell d’anys, són dues nenes que cuidava i també els hi feia classes.
Cada una és diferents, la nena més gran, alhora d’estudiar no té gaires problemes, ja que quan li expliques la lliçó de seguida l’entén, com es pot veure té una posició a l’hora d’estudiar com més “passota” perquè diu que ja s’ho sap i li es fàcil fer-ho, en canvi a la mes petita li costa més i el mètode que utilitzava amb la gran no em servia per ella, ja que no se li podia explicar tot alhora, sinó que els passos d’una mateixa lliçó se li tenien que remarcar bé, fins que no entenia un no podíem passar a l’altre, i com es veu esta mes atenta al que fa. Havia d’anar per un altre camí, posant-li molts exemples que ella veies clars.
Per tant, el que ha de fer el mestre o la persona que esta ensenyant en aquell moment és estar coordinat i no estar pensant en el mètodes que ha de fer servir, sinó pensar la manera que ha d’explicar perquè la persona a la que esta ensenyant ho entengui. Ja que cada nen es diferent i no ha tots els hi serveix el mateix mètode. Així es confirma la frase esmentada.